Til Morigels hovedside

MENY

Historie

1030-TRLK

E-post til Morigel
Click for menu in english
Arven fra 1030-TRLK

Hva er 'arven' etter 1030-TRLK?
Hvordan har 1030s demise påvirket live-miljøet i Trondheim?
Har 1030 noen betydning i det hele tatt, nå 12 år etter?


1030-TRLK ble nedlagt høsten 1992. Dette ble besluttet på organisasjonens andre årsmøte, og det var en tilnærmet halleluja-stemning da dette skjedde. Blomstringen som fulgte regner jeg som en logisk konsekvens av den frihet som ble utløst av at organisasjonen forsvant.

Etter at 1030 var nedlagt oppsto Soria Moria omtrent umiddelbart som den mest direkte arvtageren til 1030. SM var omtrent enerådende i Trondheim i årene '92-'96. Den eneste gruppa jeg kan komme på som var aktiv samtidig med SM i de første årene var de som sto bak de (i sin tid) innovative og interessante Egron-livene, men denne gruppa er oppløst nå og medlemmene spredt. Arcadia oppsto noen år etter Soria Moria (på basis av et par mindre enkveldere arrangert av Tim Torvatn), omtrent samtidig med Sleipner, og i et par-tre år var disse tre gruppene bærende i live-miljøet i byen. Det ble gjort forsøk på å knytte 'universene' til både Arcadia og Sleipner til Soria Moria, men Arcadia ønsket å fortsette på egen hånd, mens Sleipner forble innenfor 'Allfirda-universet' i alle de fire livene gruppa arrangerte. De siste fem årene har sett oppblomstringen av grupper som DecaDance, Gimsan, Kohrt, Dingo Frappe og nå sist Skyggenes Dal. Alle drives på mer eller mindre samme måte som Soria Moria, og alle medlemmene i disse gruppene deltok i Soria Moria-, Arcadia- eller Sleipner-spill før de selv ble arrangører.

Det mest synlige 'sporet' etter 1030 kan vel sies å være liverne i Trondheim sin etter hvert nokså utbredte skepsis eller uvilje til å organisere seg formelt. Normen for live-virksomhet i Trondheim har vært den lille gruppa på mellom tre og åtte-ti personer som sammen organiserer alt som har med live å gjøre. Noen ganger er dette ad hoc grupper som arrangerer en eller to liver (jfr. Egron-livene) eller det er langvarige og rimelig faste grupper som arrangerer sekvensliver. Denne 'standarden' kan ikke sies å være en direkte 'arv' etter 1030, rett og slett fordi så få av de som i sin tid var aktive i 1030 fortsatt er i miljøet. Holdningen til organisering til de av oss som var med i 1030 har nok likevel påvirket andre livere som kom til senere, men eksistensen av en organisasjon som Landsbyen viser at nye medlemmer ikke uten videre har 'gjort som oss' - noe som er bra..

Med hensyn til praktisk og konkret 'arv', så ble i sin tid mesteparten av de få ressurser 1030 hadde overført til Soria Moria, og dannet en del av 'startgrunnlaget' for denne gruppa. Det var litt diskusjon om hva som skulle gjøres med de tingene 1030 'eide'. Jeg husker ikke hva det var, men tror det var snakk om et par 16-mannstelt. 'Overdragelsen' av disse til Soria Moria var det enighet om blant de som deltok i nedleggelsen av 1030. Mytologien i Allfirda/Vestervær som i dag er velkjente fra Soria Moria-/Sleipner-universet stammer fra 1030, men eksisterte også FØR 1030, så dette kan neppe kalles en 'arv' fra 1030.

Trondheimere er målorienterte i den forstand at de ikke vil bruke tid og krefter på prosesser som ikke direkte fører mot målet. Man vil heller sette seg ned og konkret utforme en live, enn å snakke abstrakt om live-teori eller generelle praktiske ting omkring live. Den slags foregår i formelle samlinger - vennegjenger, fester, pre- og after-live.

I tillegg til en viltvoksende flora av smågrupper har man i live-miljøet i Trondheim tre andre ting som veldig indirekte må kunne regnes som 'avleggere' av 1030;

Et sett med foreninger som driver med levende historie. Både Ordo Ignis, Medium Aevum Nidrosiense, Historielaget Hugin og nyere grupper som 'Normannerprosjektet' er alle foreninger som har sprunget ut av live-miljøet i Trondheim, Levende historie er en aktivitet som er annerledes enn live og krever en del mer formalisert virksomhet.

Det samme gjelder Organisasjonen Landsbyen som er et helt unikt fenomen både i trøndersk og norsk live-historie. Som dette dokumentet viser, så var tanker om historiske liver og virksomhet som vi i dag vil kalle levende historie blant de tingene 1030 hadde ambisjoner om, i så måte følger dagens foreninger opp tanker som eksisterte allerede for 12 år siden men som har ligget i dvale siden 1030 gikk ned.

Det tredje fenomenet er det tidsmessig tilfeldige arrangementet Blåknutepunkt. BKP er et 'stafettkonsept' som i utgangspunktet vilken som helst gruppe som hører til live-miljøet i Trondheim kan gjøre bruk av. BKP er rett og slett 'headingen' for alle organiserte samlinger livere i byen måtte finne på å gjøre. Stort sett har dette vært fester, men håpet er at man til våren kan lage en mini-festival som inneholder mer enn heftig musikk, brynjetruser og flaskepant.

Tilbake til toppen./To the top.

Arman