Til Morigels hovedside

MENY

Mine verk

E-post til Morigel
Click for menu in english
Å lage et par sko

I Versjon 2 av Sleipners hovedkompendium presenterte vi en framgangsmåte for å lage middelalderske/vikingeaktige sko. Om noen lagde seg sko etter denne metoden vet ikke jeg, men sett i forhold til hva jeg vet i dag om middelalderske sko, og det faktum at jeg kjøpte meg et par sko i England for en stund siden som var svært like de man får om man lager sko etter denne framgangsmåten, så velger jeg å publisere metoden her.


Å lage et par sko

Etter ‘A BASIC GUIDE TO FOOTWEAR IN THE VIKING AGE’ av Jeff Clarke

En vikingsko ble vanligvis laget av to stykker lær, en såle og en overdel, av og til hadde de kanskje en innfelling av lær (hvis skomakeren gjorde feil da han skar ut mønsteret, eller hvis mønsteret krever en innfelling pga. skotypen). Læret bør være tykt og kraftig, det du skal bruke til sålen kan godt være tykkere og stivere enn overdelen.

En absolutt nødvendig detalj ved vikingeskoen er at den har en kile i hælenden av sålen, som passer opp i en tilsvarende splitt på overdelen. Denne trekanten i hælen er selve varemerke til skotøy fra tidlig middelalder. Den holdt seg helt opp til 1150, da runde hæler kom på moten (se fig. 1). Legg merke til formen på sålen, nesten ikke innsvinget i det hele tatt, dette i kontrast til den innsvingede middelalder sålen nederst. Legg også merke til den runde hælen på middelaldersålen.

OK, overdel og såle er skjært ut (husk huller og slisser i overdelen), hva gjør man med dem ? Man syr dem ganske enkelt sammen. Det finnes sikkert seks forskjellige måter å sy sammen middelalder/vikinge-sko på. I figur nr. 2 er de to vanligste metodene vist. Av diagrammet ser man at det brukes to trådlengder (slik som man syr sammen sverdslirer). Fram til år 1000 brukte man ulltråd innsatt med bivoks, etter det ble lintråd innsatt med bivoks mer og mer vanlig før den til slutt ble den eneste trådtypen brukt til sko. Man lager hull gjennom begge lærstykkene med en syl (eller en spesiell hullstikker for lær), trekker tråden gjennom med ei nål og strammer så hardt til som du kan. Legg merke til at A og B viser sømmens gang gjennom materialet. C viser vinkelen på sylen/hullstikkeren, den stiplete linjen viser hvordan tråden går.

Når du har fått sydd sammen skoen er den på vranga. Nå skal du vrenge den slik at alle sømmene kommer inni selve skoen og dermed blir beskyttet mot slitasje fra bakken. Sømmen er det svake punktet i alle slike sko, men skulle den ryke er det bare å vrenge skoen og sy den sammen igjen. En vikingesko som brukes hver dag bør i utgangspunktet kunne holde i ca. et halvt år (i daglig bruk... lengre for livere), med et par reparasjoner i løpet av den tiden. Sømmen tåler ikke saltvann, så neste gang du vasser i land fra langskipet, klare for plyndring, drikking og horing... ta av deg på beina først!

Det finnes to vanlige måter å spenne en vikingesko (se figur 3). Den vanligste (vist helt til venstre) er å ta en tykk lisse av stoff, tre den gjennom slisser langs kanten av skoen og knyte den foran. Ankelstøvlen fra Jorvik er litt høyere, og med en litt annerledes ‘løsning’, men i hovedsak er det samme metode. På ankelstøvlen i midten lages det en trekantet tunge i mønsteret som kan legges over rista. Tunga har en ‘knapp’ eller et annet stykke tre i enden, som dras gjennom et hull i ei ‘tunge’ festet på den andre siden. Dette er en stilig løsning, og (iht. forfatteren av dette stykket) den mest ‘sexy’ løsningen.

Vikingeskoen vil ha en tendens til å strekke seg og bli løse. Hvor mye avhenger av lærtypen, men du må nok regne med at skoen gir seg en del uansett hva du bruker. Det er to måter å stramme opp skoen på. Den ene metoden (A i figur nr. 4) er ganske enkelt å brette opp en del av læret fra skotuppen og helt opp framme på rista, og så sy ‘sammenknipingen’ sammen. I den andre metoden skjærer du ei slisse fra skotuppen og helt opp. Bretter de to kantene mot hverandre så stramt du ønsker, syr sammen helt nede ved bretten og skjærer av læret over sømmen.

Så var det å få skoen komfortabel da. Hvis du har valgt litt ekstra tykt og stivt lær til sålen er du et stykke på vei. Vikingene bruket å ‘stappe’ skoen med strå og gikk med noe som i den engelske versjonen av denne artikkelen blir kalt ‘nailbinding socks’, jeg antar ‘raggsokker’ ikke er for gal oversetting. I sko som er strukket pga. bruk er det plass til mer ‘stuffing’, noe som igjen gir bedre komfort og bedre isolasjon. Særlig vinterstid kan det være godt å gå med sko som rommer mye strå og sokker. Husk at strå avgir varme når det blir fuktig, så selv om skoen din blir våt (også innvendig - disse skoene er ikke 100% vanntette) vil du være varm på foten. Det samme gjelder for ull, som ikke mister isolasjonsevnen selv om det blir vått.


Dette er en oversettelse og bearbeidelse av en artikkel jeg har funnet på internett. Jeg garanterer ikke for metodene som er beskrevet, eller for holdbarheten i skoene. Forfatteren skriver selv på slutten at disse skotypene fra middelalderen må regnes som et ‘mellomstadium’ i utviklingen av fottøy, og at også skandinavene var raske til å ta etter nye metoder. Jeg oppfordrer derfor folk til å eksperimentere på egen hånd, kanskje med metoder som kan ‘passere’ i spill for å tette skoene, og/eller gjør dem mer behagelige å gå med. Muligens er det mulig å tette sømmene med en eller annen limtype, samt impregnere skinnet for å gjøre det mer vannavvisende.

Sleipner