Til Morigels hovedside

MENY

Diverse

E-post til Morigel
Click for menu in english
Inndalssaga 2 - Vargtid

Facts (&lenke)

Tid: 17.-19.06.05

Sted: Landsbyen i Haltdalen

Arr.: DecaDance

Live i en historisk vikingetid, men med "magisk realisme".

Anmeldelse

Hva sitter jeg igjen med etter Vargtid? Først og fremst vandreinfluensaen som nå banker løs i kroppen min som en sirkelsag, gir meg ubehag, men alt skal rep... (nok Jokke!).

Skal prøve å vurdere Vargtid etter formelen...

STEMNING

Noe i nærheten av uovertruffen!Særdeles grundig forarbeid fra DecaDance og fra mange spiller gjorde at stemningen blant nybyggerne i Inndalen og gjestene var på topp stort sett gjennom hele liven. Jeg både så (pga. tildels EXCELLENTE kostymer fra mange) og hørte forskjeller i stand og stilling som passert godt til settingen. Den konsekvente plasseringen av mannfolk, kvinnfolk og treller på separate bord under spising var viktig for dette. Gubban på kallbordet under gildet hadde en humor som neppe hadde vært like hard om kvinner var til stede, og jeg er rimelig sikker på at det samme gjaldt kjerringbordet, hvor Yngve-Frei-blotet sikkert var et sentralt tema... Blot, gilde, lovoppfatning – alt var bra!

Det var imidlertid et stemningsbrudd – som jeg med skamå melde ble med på – offinga inne i teltet på lørdagskvelden. Ikke bra, ødela avslutningen på en ellers flott dag!

Terningkast: 5- (minuset pga. offperioden)

ROLLER

Jeg er imponert over DecaDance sin evne til å lage roller som fungerer opp mot hverandre, selv i en ganske liten live antallsmessig som denne. Som handelsmann, med et relativt lite utvalg fant jeg motparter til å handle med. Det ble salg av trell, av synåler, av trellebjelle (”Kaupa-Glum Glumssønn – aillt i trella å bjella!” – Espen S/Olve), skarlaks-lus, vannflaske og sytråd. Salgene gikk til veldig forskjellige roller, bla. Til Christian Askelands datter, som er en skikkelig REV når det gjelder handle, men som kanskje lar seg overbevise litt lett av blanke og pene ting når far har sagt hun skal kjøpe nyttige ting...

Den enorme variasjonen i rollene som var til stede, grundigheten til både DD og spillerne når det gjaldt å få dem til å fungere imponerte meg som sagt sterkt! Flinke er dere, alle sammen!

Terningkast: 5, til barna som var med: 6 (aldri mer skal noen forsøke å overbevise meg om at barn er stemningsdreper på live og at de ikke kan spille, det er SÅ FEIL!)

LOGSTIKK OG STED

Landsbyen som live-arena har etterhvert en såpass godt innarbeidet logistikk som begynner å funke ganske så bra. Jeg merket ingen problemer med dette for min del, og det virket som om DD hadde løst ting bra. Det dukket opp små og store problemer, men jevnt over fikk jeg inntrykk av at disse ble løst bra.

Merk: Tømmerhaugen som lå på parkeringsplassen var ikke – gjentar ikke – DecaDance sin skyld. Plassen er ikke en parkeringsplass, men en snu- og lagringsplass for tømmerdrift. Det ble arbeidet for å få bort haugen før liven begynte, men det lyktes altså ikke. Landsbyen jobber med saken for å ordne en plass som er permanent parkeringsplass og som ikke fylles med tømmer.

Terningkastet er basert på at Landsbyen fortsatt har noen små mangler som jeg regner med skal bli bøtt på i løpet av året. Inntil det skjer scorer ikke Landsbyen høyere enn dette.

Terningkast: 4+

PLOTT

Mine egne plott var relativt enkle og greie og drev seg fram omtrent på egen hånd.

Trellen min holdt det hemmelig at han snakket norsk inntil jeg hadde solgt ham. Det han fikk igjen for slikt lureri var bare mer deng når han lot som han ikke forsto meg. Skjønte aldri hvorfor han holdt det hemmelig at han snakket norsk. Om han oppnådde å spionere på meg og ’lekket’ informasjon til andre vet jeg ikke, men det virket ikke slik.

Mine urettmessig dømte ætlinger, Finnboge og Hunnboge så det også ut til å gå bra med, helt til de i fylla brøt avtalen med Olve og ble hugd ned for det. Det var deres egen skyld og idet de døde var de ikke lenger Kaupa-Glum Glumssønns ætlinger.

Om de øvrige plotene så er det synd at jeg manglet en del relevant informasjon. At jarlen (Tormod, tidligere trell i Inndalen) både var godt likt blant bønder og andre i Trøndelag og at han ble jaget for over seks år siden var begge relevante ting som jeg var forbauset over at min rolle ikke visste. Han hadde tross alt reist opp og ned langs kysten helt opp til Troms i løpet av de seks årene og så store hendelser ryktes fort blant folks som er ute og reiser og treffer andre på tingmarkeder. Dette ødela litt, men ikke verre enn at jeg bare må revurdere en del tanker Kaupa-Glum gjorde i løpet av liven, men som han jevnt over ikke delte med andre.

Alt i alt virket det som om plottene var ganske godt gjennomarbeidet og de fungerte godt. Pga. manglende informasjon blir det likevel slik:

Terningkast: 4

SPILLERINNSATS

Gode og helstøpte rolletolkninger fra så godt som alle. Jeg er veldig godt fornøyd med samspillet med det aller aller fleste på denne liven. De jeg ikke er helt fornøyde med gjorde ting som likevel bidrar til å trekke helhetsinntrykket noe ned. Hvem det er og hva jeg snakker om tar jeg ikke opp her.

Terningkast: 5-

SUMMA SUMARUM

En av de bedre livene, gitt forutsetningene, som jeg har vært på. DecaDance ranker absolutt blant de aller beste livearrangørene jeg vet om. Teknisk know-how og kreativitet, grundig forarbeid og rolleutvikling, stram kontroll på livens visuelle uttrykk så langt det lar seg gjøre og spillere som videreutvikler alt dette i spill gjør Inndalssaga II til an MEGET bra live!

Terningkast: en STERK og SOLD 5’er

Memorable moments:

Trellen som nekta å ta av seg skjorta. Jeg måtte denge ham, men fortsatt ville den ikke av, og han kjempet i mot hardere enn Kaupa-Glum maktet. Da tok kvinnene grep (Ingebjørg/Hilde og Ljuva/Ingrid) tok trellen med seg innomhus og ”så over” kroppen hans, slik at Tjodhild ble fornøyd og kjøpte ham for en halv gang til det jeg hadde gitt for ham!

Midtsommergildet med skikkelig kaillsnakk og skåler alle vegne til alt som fantes av guder! En eneste lang rekke memorable monets der! Avrunding med ”tapet” i veddemålet om hvem som måtte pisse først og Kaupa-Glums korte tid som trellen Skjenke var også et høydepunkt for min del!

Takk for en fin live! Avhengig av alt kommer nok Kaupa-Glum tilbake til Inndalen ved neste korsvei!

Arman