Sekvenslive

I Februar 2004 oppsto det som en følge av initiativet 'Rosenlundtesene' og 'Tankerverksted for de unge' en diskusjon på Forum på laiv.org som tok opp dette med å spille samme rolle på flere liver. Det ble raskt en debatt som både handlet om 'teknikk' - hvordan spille sekvenslive og om begreper. Diskusjonen vil nok fortsette, og i takt med det kommer denne siden til å oppdateres.

"Rosenborgtesene" består av omtrent 85% avskrift av de sk. Rosenlundtesene. 'Min' tekst ber mer tilpasset fenomenet 'serielive', mens forfatterne av Rosenlundtesene bruker begrepet 'ongoinglaiv' om de de hadde som tema.


"Rosenborg-tesene"

Sumpen 2004
-serielive kan aldri bli det samme hver gang, bare nesten.

"En serielive er en Live hvor handlingen er delt i episoder som utspilles i kronologisk rekkefølge med 'ikke-spilte' mellomrom."

Serielivens fordeler:

"Serielive er like mye verdt; i like stor eller liten grad kunst, som annen Live."

Do's and dont's:

Plottstruktur på serieliver:

Sumpen 02/02/2004


Da jeg la ut disse Rosenborgtesene for første gang, la jeg ved følgende forklaring på hva jeg hadde gjort, og hvorfor:

Hvorfor har jeg brydd meg med å gjøre dette? For å vise at idealer, ambisjoner, tankegang osv. omkring Rosenlundske ongoinglaiver og Rosenborgske sekvensliver er så identisk at man praktisk talt kan kalle det samme genreform. Sagt i klartekst: Vi er enige om 98%! Det er innholdet som primært divergerer - og når det gjelder innhold så er det hele et spørsmål om smak. Ja, dette er seriøst ment i forhold til at målet er å bygge ei bru. Ja, jeg har hele tiden ment at Rosenlundtesene har mye for seg.


Her kan det være på sin plass å noen forsøksvise definisjoner på fire begreper:

MERK: Dette er MIN forståelse av de ulike formene, andre kan ha avvikende definisjonsoppfatninger.


Mot slutten av debatten summerte jeg opp en del tanker fra min side om hva sekvenslive kan være:

Påmelding er bindende for flere liver (f.eks. ti) -> Dette vil uten tvil være et særtrekk for ongoing-live som den ikke deler med andre former. Men det er et praktisk element som handler om hvordan man blir en del av liven. Man kan vurdere å la folk melde seg på for en og en kveld, men slik bør ikke forvente å få spille sentrale roller, med mindre de velger å forplikte seg for flere liver.

Arrangørene bør ha rimelig klare skisser for alle rammen rundt alle liver i serien. Hele serien må planlegges på forhånd, men i mindre og mindre detalj for hvert enkelt ledd. Lengden på hvert enkelt spill må ikke nødvendigvis bindes - man kan ha tre-fire korte spille på mellom 3 og 6 timer, etterfulgt av ett lengre spill på tre-fire dager.

Voilá, kombinasjonsserieongoingsekvensepisodelive! ;)

Alle rollenes handlinger i liven må kunne relateres til at den skal eksistere etter at liven er ferdig, i mellomperioden og gjennom flere liver. Det at de fleste som har liveet i Trøndelag har hatt dette i hodet tror jeg har gjort at man har unngått en del fenomener som er negative ved engangsliver - f.eks. drap i siste øyeblikk. Den samme fordelen har man ved sk. Ongoing-live.

Den objektive tiden en rolle blir spilt er lang - dette gir spilleren god tid til å bli kjent med og utvikle rollen. Dette er en ubetinget bonus som kan utnyttes til å gjøre hver live rikere og bedre enn den forrige.

Spilleren må være bevisst sin funksjon som et bærende element i historien som fortelles. Dette betyr at spilleren ikke kan delta i dette med et passiv og tilbakeholden innstilling til liven - men må være forberedt på å kaste seg ut i det med hud & hår til enhver tid. Siden antall spillere og roller på en serielive med korte liver kan bli ganske lite blir dette poenget ekstra viktig.

Siden 'ongoing-live' som begrep er assosiert med såpass mye negativt som Rosenlundistene påpeker, og siden en forbedring av form innebærer å rydde opp i de tingene som har skapt dårlig Image for liven… Hadde det vært en idé å ta i bruk et annet begrep?

Det som er et sentralt fenomen uansett vilken type sekvensiert live man ønsker å snakke om er utvekslingen av informasjon som foregår mellom spillere og arrangører. Denne utvekslingen er absolutt nødvendig for at det å lage en live som følger etter en annen skal være mulig. Arrangørene må vite nøyaktig hva som skjedde på den foregående liven for å kunne bygge opp den neste. Teknikker for dette har alle grupper i Trøndelag som har laget sekvensiert live eksperimentert med. Jeg tenker på ulike former for tilbakemeldingsskjemaer som spillerne har blitt bedt om å fylle ut i etterkant.

Mulige temaer for 'serier':

Arman

[Lukk/Close] ]