Til Morigels hovedside

MENY

Mine verk

Vestervær

E-post til Morigel
Click for menu in english
Tyra Hôlskalle

Et eksempel på roller jeg har skrevet til Sleipners spill. For ordens skyld, rollen er død, og dens funksjon 'utspilt'.

Presentasjonen er laget på basis av rollemalen du kan lese mer om HER.


Håkon

ROLLE TIL 'HJEMKOMSTEN'

Tyra HôlskalleAlder: 24

Rase: menneske

Fødested/år: Skogvide, 826

Mor: Svanhild Seidekone (59)

   

Far: Ulme Øksa (f. 796, d. 828)

   

Søsken: Ingen

Lese/Skrive: Nei

Sivilstatus: ugift

Barn: ingen

 

Yrke: 'bygdetulling'

Bosted: Tunet Skogvide i Bårevik

Oppvekst/preging:

Fra du var to år har din mor holdt sin hånd over deg og beskyttet deg på alle vis. Det ble tidlig klart at du var litt tungnem og tilbakestående, og at du egnet deg til lite annet enn å hjelpe moren din på tunet så godt du kunne. Hun maktet ikke å lære deg noen av sine kunster, og hun har lenge gått og tenkt på å ta seg en lærling. Du ble med på utferd da du var seksten, men fikk en skade i foten som gjør at du halter på venstre bein. Etter dette nedla din mor forbud mot at du skulle dra på utferd og du adlød henne. Siden den tiden har du stort sett streifet rundt i skog og mark og tatt småjobber på storgarden Bårevik eller hos forskjellige andre fiskere og fastboende.

En natt da du var ti år drømte du om at en mann kledd i rødt og sort kom og hilste på deg. Han fortalte deg hvor du skulle finne Loke, og at du ikke måtte fortelle om drømmen din til noen. Det har du ikke gjort, men det har vært nære på mange ganger, men hver gang du prøver å fortelle noen om hvor Loke kommer fra blir du svimmel og får mest lyst til å legge deg rett ned. Loke er en pinne som du prater med og som du selv syns gir deg svar. Loke har du bestandig nær deg. Hvis så galt skulle skje at du mister Loke på en eller annen måte vil du bli helt desperat og ustyrlig inntil du finner pinnen igjen.

Bakgrunn før eventyret:

For fire dager siden kom du over tre merkelige vesener i skogen. Du husker ikke hva de kalte seg, ei heller hvordan de så ut, men du mener det var noe rart med ørene, og at de var mørke å se til. Folk sier at det har kommet noe de kaller svartblod til skogene, så det var nok slike. Du er litt stolt over å ha sett slike, og snakker gjerne om det, du husker bare ikke helt hva de sa eller gjorde, men du tror de sa at Bårevik var valgt ut. Loke har sagt at de er gode og du tror på ham. Etter dette møtet brukte du så lang tid på å komme deg hjem at du og din mor først rakk ned til Bårevik i går kveld.

Jarlen Sigrid har kommet hjem og mye folk og ting har hun med seg, og du gleder deg til å høre skalden fortelle om den store verden, og selvsagt til gildet - hvis du får være med. Mor har fortalt deg en hemmelighet om Sigrid som du ikke husker, men du husker at du ikke må si den til noen.

Personlighet:

Guder og slikt skjønner du deg ikke på, men mor har sagt at du skal være ærbødig overfor Den Store Jeger, siden du går så mye i skogene, så henne takker du ofte for både det ene og det andre. Du halter på venstre fot og går litt rart av den grunn. Du har et litt 'barnslig' språk, bla. kaller du folk ved 'kortform-navn' som er slike du lærte av din mor da du var liten. Du har alltid en kvist eller pinne i hånda som du kaller Loke og som du prater med som en nær venn, og Loke snakker tilbake til deg. Du bryr deg ikke om de store ting, men mer om de små som er lett og forstå.

Mål for eventyret:

  1. Få fortalt så mange som mulig om de du møtte i skogen.
  2. Høre på hva skalden kan berette.
  3. Holde på hemmeligheten om Sigrid.
  4. Bli med på gildet.

PERSONER DU KJENNER UNDER SPILLET:

Sigridjarl (voksen)
(spiller)
Jarlen i Bårevik. Du er nok litt redd for henne, selv om hun aldri har gjort deg noe vondt. Det er tydelig at hun ikke alltid tror på seg, så du prøver å la være å fortelle henne alt du vet om. Men, hun er jo også jarlen, og best i Bårevik...

Gudrundatter (ung)
(spiller)
Den snille og koselige datteren til Sigridjarl. Hun har alltid vært snill mot deg, og du syns hun er den peneste i hele verden.

Tjatseskald (voksen)
(spiller)
Jarlens skald og en flott fyr. Du har ikke mye med ham å gjøre, men av og til syns du det er spennende å høre på det han har å fortelle om den store verden, men mor har sagt at du bør holde deg borte fra ham. Når hun ikke ser prøver du allikevel å få Tjatse til å fortelle deg noe, og av og til gir han deg mjød, men da blir mor sint!.

Gunnlaugstyrer (voksen)
(spiller)
Når jarlen er borte er det Gunnlaug som bestemmer har mor sagt, så slik er det vel. Du er full av respekt for Gunnlaug, og du vet at moren din sier du skal høre etter Gunnlaug.

Ane i Hovet (gammel) (spiller)
Hovgoden, og ei viktig gammel kone. Men moren din har sagt at hun ikke er snill, og hun har stengt mor ute fra hovet, så nå er du sint på henne. Hun og mor slåss alltid.

Lille-Sigrid i hovet (ung)
(spiller)
Ei unjengte som ikke vet hvor mora og faren sin er. Hun har bodd i hovet så lenge du kan huske, og du skjønner ikke hvorfor hun ikke har reist hjem enda.

Treller i Bårevik:

Eirintrell (ung)
(spiller)
Den trellen som alltid er like ved jarlen og gjør ting for bare henne. Hun er snill og grei og du liker henne.

Aiontrell (gammel)
(spiller)
Den eldste av alle trellene, og såpass gammel at det eneste han kan gjøre er å hjelpe til med matlagingen innimellom.

Triniallitrell (voksen)
(spiller)
Kjøpt på trellemarkedet i Valheim for fire år siden, har vært trell i ni år. Stolt og litt trassig og ofte tuktet av Gunnlaug eller jarlen selv. Arbeider stort sett som innetaus.

Ganiertrell (ung)
(spiller)
Unggutt som ble tatt som trell i fjor. Jobber som utetrell.

Torfinntrell (voksen)
(spiller)
Utetrell som ble ranet for 14 år siden. En saktmodig fyr. Har ansvaret for bryggingen i Bårevik, under jarlens overoppsyn.

Kalvtrell (voksen)
(spiller)
Sønn av en trell i Valheim. Medgjørlig trell som arbeider ved jarlens fiskebruk.

Eriktrell (spiller) voksen
Inatrell (spiller) voksen

Hjemmetreller som deler et trelleband på tre år. Du liker disse to best av trellene, fordi de er mer som folk flest, enn de pussige utetrellene. Mor har sagt at du kanskje skal bo hos Erik og Ina når hun har reist bort. Du lurer på hvor hun skal reise hen.

Tilbake til toppen.

Sleipner